Wintertijd: slaaptips voor een soepele overgang

In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober is het zover: we zetten de klok een uur terug (van 03.00 naar 02.00 uur) om de wintertijd in te luiden! 
Voor veel mensen is dit feest, want: een uurtje extra slaap. Voor ouders met een jong kindje is deze overgang soms minder gemakkelijk, want het natuurlijke bioritme wordt weer even verstoord. 
Daarom is het verzetten van de klok voor veel kindjes een hele omschakeling. Vooral de overgang naar de nieuwe wintertijd kan voor uitdagingen zorgen, dus vroege vogeltjes zijn geen uitzondering bij deze overgang. 

Hoe help je je kindje bij de overgang naar de wintertijd? 

Hoe help je je kleintje bij deze overgang en hoe zorg je ervoor dat je kindje zijn natuurlijke bioritme weer zo snel mogelijk te pakken heeft? Wij helpen je graag op weg met een plan van aanpak. 

Er zijn twee manieren van omgaan met het verzetten van de klok. Bekijk wat bij je kindje past, en baseer daar je keuze op. Heb je een heel gevoelige slaper (qua timing)? Ga dan voor optie 1. In vrijwel alle andere situaties adviseren we optie 1, waarbij je een paar dagen te maken hebt met lichte ontregeling die vanzelf weer bijtrekt. Optie 2 is ook de methode die wij in de praktijk als kinderslaapcoaches het meeste gebruiken.  

Optie 1: Laat je kindje geleidelijk wennen

Het beste is om de overgang geleidelijk te laten verlopen, zodat je kindje geleidelijk kan wennen aan het ritme van de nieuwe wintertijd. Hoe pak je dat aan?
Zo’n 3-4 dagen voordat de klok verzet wordt, begin je met het verplaatsen van de tijdstippen waarop jouw kindje eet, speelt en slaapt. Elke dag zo’n 10-15 minuten later. Je verplaatst dus niet alleen het tijdstip waarop je kindje naar bed gaat, maar ook het tijdstip waarop jullie eten, het bedtijd ritueel plaatsvindt etc. Wees hier consequent in! Zo help je het ritme van kindje in een paar dagen te verschuiven naar de nieuwe wintertijd.  

Optie 2: In één keer overschakelen naar de wintertijd

Dat kan natuurlijk ook. Sommige kindjes pakken het nieuwe biologische ritme vanzelf op, dus het is ook mogelijk om je kindje op zijn gebruikelijke tijd naar bed te brengen en hem of haar dan een paar dagen tijd te geven om aan de nieuwe wintertijd te wennen. Houd zoveel mogelijk vast aan jullie gebruikelijke ochtend- en avondroutine. En geef het de tijd.

Een paar aanvullende tips!

  • Een duidelijk ochtendritueel = key! In de wintertijd is het ‘s ochtends eerder licht. En dit licht kunnen we goed gebruiken je kindje te laten wennen aan het nieuwe ritme. Is het tijd om op te staan? Zorg voor veel (dag)licht, start de dag vol enthousiasme en ga veel naar buiten! Daglicht en frisse buitenlucht zijn super belangrijk en helpen je kindje beter te slapen. 
  • Jullie avondritueel is net zo belangrijk! Volg je elke avond hetzelfde ritueel? Je kindje gaat dit herkennen als een ‘teken’ om te gaan slapen. Baby’s en kinderen zijn dol op voorspelbaarheid!
  • Werd je kindje gisteren om 6.00 uur wakker? Grote kans dat de ochtend door het verzetten van de klok nu om 5.00 uur start. Probeer je vroege vogel duidelijk te maken dat het nog nacht is en blijf (met je kindje) in de slaapkamer tot de dag echt kan beginnen. Biologisch gezien is 6.00 uur een redelijke tijd, al snappen we dat je zelf graag tot een uur of 7.00 uur wilt blijven liggen 😉 Probeer je kindje te kalmeren tot die tijd en blijf dit een aantal dagen consistent volhouden. Binnenkort delen we meer info over vroege vogeltjes en hoe hier mee om te gaan! 
  • Een tot slot: probeer je er niet te druk om te maken 🙂 De klok wordt verzet in het weekend, dus jullie kunnen nog een dagje rustig aan doen. De meeste kindjes zijn na een paar dagen gewend aan het nieuwe ritme, dus geef het even de tijd!

Toch hulp nodig? 

Stuit je rondom het verzetten van de klok toch op problemen? Neem dan gerust contact op via deze pagina om samen de mogelijkheden te bekijken. Slaapproblemen kunnen erg veel invloed hebben op jou als ouder én natuurlijk ook op je kindje, dus aarzel niet om op tijd een gecertificeerde kinderslaapcoach in te schakelen!

Geniet van de herfst en de winter! 

Liefs, Tineke & Marloes