Slapen, Sinterklaas en spanning: tips voor een ontspannen tijd

Hartstikke leuk die Sinterklaas, maar voor het slapen van je kindje niet altijd goed. Veel kinderen slapen slechter in de decembermaand, onder andere door de spanning rondom Sinterklaas. Merk je dat jouw kind ook minder lekker slaapt of wat gespannen is rondom de Goedheiligman? Hier vind je tips en trics.

Slapen en Sinterklaas: waarom niet de beste combi?

De Sinterklaas tijd; we zitten er al even in, en we zijn er nog niet 😏 Ook voor kinderen duurt deze periode lang, hun tijdsbesef is anders dan dat van ons. Toch is het in de meeste gezinnen een dagelijks terugkerend onderwerp. Dat zorgt bij veel kindjes voor langdurige spanning en/of overprikkeling met als gevolg… meer onrust, meer angst, slechter eten én een toename in slaapproblemen. Zeker bij gevoelige kindjes kan dit écht een probleem zijn of worden. 

Hoe verminder je de spanning rondom Sinterklaas?

Om Sinterklaas behapbaar te houden voor je kids en de dutjes/nachtrust er niet onder te laten lijden, kun je een aantal dingen doen:

  • Doseer waar mogelijk zodat je kindje niet elke dag met Sinterklaas geconfronteerd wordt. 

  • Verplaats avondactiviteiten, zoals schoen zetten en pakjesavond, naar de ochtend. Zo bouwt je kindje niet de hele dag spanning op. Schoen zetten kan ook als je even met je kind naar de supermarkt oid gaat. 

  • Zet de schoen eens buiten in plaats van binnen.

  • Zorg voor rust. Breng je kleintje op tijd naar bed zodat hij/zij lekker vroeg in slaap is. Dat maakt slapen en in slaap vallen makkelijker. En een goed uitgerust kind kan vaak beter omgaan met spanningen. 

  • Zorg ook dat je rustmomenten inlast na een Sinterklaas-uitstapje zodat je kleintje de indrukken kan verwerken.  

  • Geef overzicht en structuur: een aftelkalender kan helpen.

  • Indien nodig: wees eerlijk. De verhalen over Sint en Piet zijn voor sommige kindjes echt to much. De waarheid vertellen kan soms enorm opluchten. Je kan je kindje vertellen dat Sinterklaas vroeger bestond en dat we hem graag in ere houden door ieder jaar Sinterklaas te ‘spelen’. 

  • Een inkopper om af te sluiten: dreig nooit met Sinterklaas (“als jij nu je jas niet aandoet weet ik zeker dat Sint niets in je schoen doet”). Zo maak je de spanning rondom dit onderwerp alleen maar erger.

Ontspannen Sinterklaastijd

Zeker voor gevoelige kindjes kan de Sinterklaastijd heftig zijn, want hij is o-ver-al. En die opgebouwde spanning kan ervoor zorgen dat je kindje slechter gaat slapen. Hopelijk helpen de tips voor een meer ontspannen Sinterklaasperiode. En heb je meer hulp nodig? Dan weet je ons te vinden!