Slapen op vakantie

Hoe laat je je kindje lekker laten slapen op vakantie?

YES! Het is (bijna) zomervakantie! Lekker genieten van de zon, veel buiten zijn en eindeloos veel tijd met elkaar doorbrengen. Of je nou in Nederland blijft of erop uitgaat naar het buitenland, lekker slapen tijdens de vakantie is wel zo fijn! Hoe zorg je voor een uitgerust kindje als je in een andere omgeving bent? 

We geven je een aantal tips om je kindje lekker te laten slapen op vakantie:  

Hetzelfde ritme 

Probeer je kindje op vakantie zoveel mogelijk volgens hetzelfde ritme naar bed te brengen.  Slaapjes overdag, bedtijd ’s avonds; je kleintje is jullie ritme gewend. Een half uurtje eerder of later hoeft niet uit te maken, maar hou de vermoeidheidssignalen van je kindje goed in de gaten. Zo voorkom je oververmoeidheid, en dat wil je, want een oververmoeid kindje slaapt veel moeilijker. 

Donkere kamer 

Net als thuis is een donkere  kamer (echt pikdonker!) ook op vakantie is enorm belangrijk. Het  lichaam komt in een donkere kamer gemakkelijker tot rust en in slaap, doordat het slaaphormoon melatonine beter aangemaakt wordt in het donker. Je weet niet altijd hoe de slaapkamer er op vakantie exact uit ziet, dus: neem een rol vuilniszakken en plakband mee in de koffer! 

Hetzelfde slaapritueel 

Pyjama aan, tandenpoetsen, slaapzak dicht, boekje lezen, liedje zingen en dan het licht samen uitdoen. Is dit thuis jullie slaapritueel? Doe het dan op vakantie precies hetzelfde (en gebruik zoveel mogelijk spulletjes van thuis: knuffeltje, babyfoon etc.).  Altijd hetzelfde ritueel zorgt voor herkenbaarheid en voorspelbaarheid. Kleine kinderen zijn dol op voorspelbaarheid! Het geeft kindjes een veilig en vertrouwd gevoel, en het is duidelijk wat er verwacht wordt na het slaapritueel; slapen! 😉

Oefening (thuis) baart kunst

Slaapt je kindje straks op vakantie in bijvoorbeeld een campingbedje of slaaptentje? Oefen het slapen in dit nieuwe bedje dan een aantal keren thuis. Zo is het nieuwe bedje niet meer zo heel nieuw en onbekend als jullie op de vakantiebestemming zijn. 

Balanceren & compenseren

Probeer een druk programma af te wisselen met een rustige dag. Ga je een avond uit eten en wordt het iets later? Compenseer de volgende dag dan met een extra vroege bedtijd. Zo houd je het energielevel van je kindje in balans en zorg je ervoor dat je kindje niet oververmoeid raakt. Daar wordt niemand blij van, zeker niet als je maximaal wil genieten van je vakantie. 

White noise

Een must have op vakantie: white noise! Het apparaatje past gemakkelijk in je koffer (naast de vuilniszakken 😉 ) en het zorgt ervoor dat omgevingsgeluid wordt gemaskeerd. Tijdens lange zomeravonden is het vaak langer onrustig buiten en op vakantie zijn er andere geluiden dan thuis. White noise zorgt voor de rust die je kindje nodig heeft om lekker lang en diep te kunnen slapen. 

Flexibel zijn & genieten

Naast al deze praktische tips om zoveel mogelijk jullie thuissituatie te volgen, is het natuurlijk ook HEEL belangrijk om flexibel te kunnen zijn op vakantie. Wij gaan dan uit van de ‘80/20-verdeling’: 80 procent van de tijd houd je je aan de tijden die goed en nodig zijn voor je kindje. 20 procent van de tijd ben je flexibel en kan je kleintje bijvoorbeeld een keer een slaapje in de kinderwagen doen, of wat langer op blijven als jullie uit eten gaan. 

Geniet dus vooral van jullie heerlijke vakantietijd samen! Daarna kun je alles weer wat strakker oppakken en is je kindje zo weer gewend aan jullie oorspronkelijke ritme en slaapsituatie.

Fijne zomer!