Slaaptips voor volwassenen

Slaaptips voor vermoeide…Ouders!

Verschillende blogs vulden we al met slaaptips voor je baby, peuter of kleuter, en ook in ons werk als kinderslaapcoach is dat onze focus. Maar wanneer je kleintje weer beter slaapt, wil dat niet altijd zeggen dat jij ook meteen beter slaapt. Je kan aan de periode van slecht slapen, veroorzaakt door je mini, zelf ook een verstoord ritme overhouden. En wij volwassenen komen daar soms helaas minder snel vanaf dan onze kleintjes. Lees hieronder een aantal tips die je kunnen helpen om je eigen slaap te verbeteren!

Slaapritme voor volwassenen

Stimuleer je ritme; ga op tijd naar bed en zorg voor regelmaat. Probeer iedere dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan, maar zorg er ook voor dat dat niet té laat is. Welk tijdstip een ideale bedtijd is verschilt enorm per persoon, maar ga uit van ergens tussen 21.30 en 23.00 uur. Ga in de ochtend naar buiten zodra het licht is, en probeer gedurende de dag een aantal keer buiten te zijn. Daglicht helpt bij het goed afstellen van je biologische klok. 

Ook voor grote mensen geldt: geen schermpjes! 

Doe in elk geval 1,5 uur voordat je naar bed gaat alle schermpjes uit: Tv, laptop/computer, en ja, ook je mobiele telefoon. Help je brein een extra handje door de helderheid van je scherm eerder op de avond al omlaag te brengen. Teveel of te late blootstelling aan het blauwe licht van schermpjes zorgt ervoor dat je moeilijk in slaap valt, vaker wakker wordt en meer wakker wordt. Ga in plaats daarvan rustig wandelen, neem een bad of lees een boek. Of vouw die gigantische berg was even weg 🙂 

Voeding 

Eet op tijd: zorg dat je je avondmaaltijd niet vlak voor het naar bed gaan eet. Probeer hier minstens 1,5 uur tussen te laten zitten.

Cafeïne 

Sla cafeïne over: probeer vanaf de middag geen dranken meer te nemen waar cafeïne in zit: koffie, cola, bepaalde soorten thee, en… chocolade (helaas ;-). Ook alcohol is slecht voor de nachtrust: je slaapt er onrustiger door én je wordt minder uitgerust wakker.

Check je slaap setting 

Zorg voor een optimale slaap setting: een kamertemperatuur van rond de 16-18 graden, goede gordijnen (slaap = pikdonkere ruimte) en geen afleidende lampjes in je gezichtsveld (zoals bijvoorbeeld het lampje van de babyfoon, rookmelder oid). Dat soort lampjes, hoe klein ze ook zijn, kunnen de slaap flink verstoren. Afplakken dus!

Doe een meditatie

Kan je je moeilijk ontspannen in bed, of word je midden in de nacht klaarwakker en onrustig wakker? Probeer eens een meditatie te doen. Meditatie is een oefening waarbij je je geest tot rust probeert te brengen. En zoals bij alle oefeningen kan dit in het begin heel moeilijk zijn, maar naarmate je meer oefent raak je er getraind in. De app ‘Headspace’ heeft hele fijne meditaties, waaronder meditaties speciaal voor het slapen gaan. De app ‘Calm’ is ook een aanrader. 

Klok 

Focus ‘s nachts niet op de klok: het maakt je onrustig om te zien hoe laat het is (en daarmee ook te zien hoe weinig uurtjes je nog te gaan hebt voordat de wekker gaat). 

Wees lief voor jezelf!

Tot slot, wees lief voor jezelf en geef het de tijd en de ruimte! Ook jouw vermoeide lichaam heeft even nodig om weer in een fijn ritme te komen en uitgerust te raken.

Ben jij een vermoeide ouder en heb je hulp nodig?

Ben je vermoeid omdat je kleintje niet goed slaapt? Wij zijn er om je te helpen. Het kan namelijk écht; ook jouw kindje kan leren (door)slapen! Je kunt hier lezen welke gezinnen we al hebben geholpen aan meer slaap. 

Wil je weten hoe we jouw gezin kunnen helpen? Boek dan hier een kennismakingsgesprek van 15 minuten (kosteloos), dan bespreken we de mogelijkheden om jouw gezin weer lekker aan het slapen te krijgen!