Vermoeidheidssignalen, zo herken je ze!

Het liefste breng je je kindje naar bed vóór hij oververmoeid is. In slaap vallen als je oververmoeid bent is namelijk best heel lastig voor je kleine. In een (over)vermoeid lichaampje wordt dan het stresshormoon cortisol aangemaakt, en dat komt het slaaphormoon melatonine niet ten goede. En áls je kindje dan eindelijk slaapt, slaapt hij vaak korter en onrustiger. Wij geven je in dit blog graag tips hoe je de vermoeidheidssignalen kunt herkennen en ervoor kunt zorgen dat je kindje lekker en op tijd kan slapen!

Door goed te letten op de lichaamstaal van je kleine kun je de vermoeidheidssignalen die hij geeft leren herkennen. Door hier tijdig op te reageren en hem op het juiste moment naar bed te brengen, kun je je kindje helpen een goed slaapritme te geven. 
Het herkennen van slaapsignalen kan – zeker in het begin – lastig zijn. Niet alle kindjes laten deze signalen even duidelijk zien. Toch zijn er een aantal signalen waarmee je kindje laat zien dat hij moe is en naar bed mag: 

Hoe kun je zorgen dat je kindje op tijd en niet oververmoeid naar bed gaat?

 • Gapen
  Een overduidelijk signaal van zowel baby’s als oudere kindjes dat ze moe zijn, en toe zijn aan hun bedje. 
 • Veranderingen in het gezichtje
  Je kunt vermoeidheid ook aan het uiterlijk van je kindje herkennen.  Een rode kleur of vlekken rond de wenkbrauwen, rode oren of rode wangen geven aan dat je kindje klaar is om te gaan slapen. 
 • Contact vermijden en geen aandacht meer hebben
  Draait je kindje steeds z’n hoofd of oogjes weg als je contact zoekt? Heeft hij een ‘glazige’ blik in zijn oogjes of begint hij voor zich uit te staren? Of, is de interesse voor een speeltje verdwenen en draait hij zelfs weg van het speelgoed? Lekker naar bed toe! 
 • Wrijven en friemelen
  Friemelen en trekken aan de oortjes is een belangrijke aanwijzing dat je kindje moe is, net als in de ogen wrijven, wat vooral iets oudere baby’s en kindjes doen. 
 • Zeuren en jengelen
  Jengelig, zeuren en geïrriteerd reageren? Een teken dat je kindje zich niet meer fijn voelt en echt naar bed toe mag. 
 • Rustig en afwezig zijn
  Wordt je kindje juist heel rustig of sloom en heeft hij geen zin meer om bijvoorbeeld te spelen? Ook dit is een signaal dat je kleine toe is aan zijn bedje. 
 • Huilen
  Huilt je kindje, balt hij zijn vuistjes of overstrekt hij zich en voel je echt spierspanning? Dan is je kindje echt oververmoeid en mag hij zo snel mogelijk naar bed! Probeer het volgende slaapje iets eerder aan te bieden (dus voordat je kindje huilerig wordt), om te zorgen dat hij minder vermoeid aan zijn slaapje begint, en dus beter zal slapen.

 • Peuters en kleuters
  Iets oudere kindjes laten vermoeidheid ook vaak zien door niet meer te luisteren, heel erg druk of actief te doen of grenzen op te zoeken.

Herken je een of meerdere van deze vermoeidheidssignalen? 

Leg je kindje dan gauw in bed, het liefste wakker (slaperig mag wel), en geef hem de gelegenheid om zelf in slaap te vallen. Dit is een belangrijke vaardigheid die je kindje helpt om ook ’s nachts bij een wakker moment weer zelf terug in slaap te kunnen vallen. 

Lukt het je niet om de slaapsignalen van je kindje te herkennen? Heeft je kindje moeite met zelf in slaap vallen? Wij zijn hier, om jou en je kindje te helpen weer lekker te slapen! Als je er niet uit komt kun je hier een gratis telefonische kennismaking boeken. We maken graag persoonlijk kennis met je om samen te bespreken welke hulp jullie gezin nodig heeft!