Stoppen met de speen

Hoe kun je stoppen met de speen?  

Veel baby’s en kindjes zijn er dol op: de speen! Een speentje kan troost en comfort bieden, een kindje rust geven en voorziet in de newborn fase vaak in de zuigbehoefte. Toch kan een speentje ook voor onrustig slapen zorgen. 

Zodra een kindje echt afhankelijk is geworden van de speen, en alleen nog maar gekalmeerd kan worden met een speen, of het speentje echt nodig heeft om in slaap te vallen, spreken we van een slaapassociatie. Klinkt op zich fijn, dat een speentje comfort geeft, maar het wordt een probleem wanneer inslapen en doorslapen zonder speen niet meer lukt. Vooral bij jonge baby’s is dit lastig, want zij kunnen het zelf pakken van de speen nog – lang – niet zelf regelen. Dat zorgt voor een hoop wakkere momenten voor papa of mama nodig die de speen terug moeten geven. 

Het liefste willen we dat een kindje zonder speentje slaapt, zodat hij dieper en rustiger kan slapen, zonder de onrust van een speen die steeds nodig is. Gebruikt jouw kindje een speen, en is deze zo hard nodig dat slapen niet (meer) goed gaat? Wees gerust: stoppen met de speen kan écht, en het valt meestal best wel mee! Baby’s en kinderen zijn vaak dol op de speen, maar zijn hem ook na zo’n 2-3 dagen weer vergeten. 

Afscheid nemen van de speen, wanneer doe je dit en hoe pak je dit aan?  

Wanneer stop je met de speen?

Stoppen met de speen kun je het beste doen in een van deze twee fases: rond de 4-6 maanden of als je kindje ongeveer 2,5-3 jaar is. 

Stoppen bij 4-6 maanden 

Kies een avond waarop je besluit te stoppen en gooi de speen (alle exemplaren die in huis zijn ;-)) echt weg. Dus cold turkey, zo de prullenbak in. Zo voorkom je in de verleiding te komen hem toch weer te pakken als je kindje het moeilijk heeft. Want even van slag zijn, is te verwachten en ook heel logisch! Je kindje mag nu gaan leren zichzelf zonder de speen te kalmeren en zelfstandig in slaap te vallen. Geef daarom ook de ruimte óm deze skill te ontwikkelen en ondersteun je kleintje even wat meer tijdens bedtijd. Dit doe je door bijvoorbeeld een keer extra een aai over zijn bolletje te geven, even te sussen of met een rustige stem te laten weten dat je er bent; ‘Slaap maar lekker, ik weet dat je het kan’. Zorg er wel voor dat jij geen vervanging wordt voor de speen, en dat je kindje niet joú nu volledig nodig heeft om in slaap te vallen (bijvoorbeeld door je kleintje in slaap te wiegen). Geef dit proces de tijd, dan ben je er zo doorheen!

Stoppen bij 2,5-3 jaar

Is je kindje in staat om te begrijpen dat hij afscheid gaat nemen van de speen? Go for it! Bereid je kleintje voor door uit te leggen dat het speentje weggaat, en koppel er een leuke beloning aan. Koop een knuffeltje dat vanaf nu gebruikt kan worden om mee te slapen, en ‘betaal’ met de speen. Of geef de speen cadeau aan een newborn baby in de directe omgeving. Sommige ouders kiezen ervoor om de speen mee te geven aan ‘spenen fee’, in ruil voor een leuk cadeautje. Welke manier je als ouder ook kiest, zorg dat het duidelijk is dat de speen echt weg is (en gooi de speen ook daadwerkelijk weg, zo voorkom je de verleiding om hem terug te geven). Wees echt consequent en help je kindje de eerste dagen wat meer bij het in slaap komen, dan is hij de speen gauw weer vergeten. 
Let goed op de timing als je wilt stoppen; verwachten jullie gezinsuitbreiding, gaat je kindje net naar het kinderdagverblijf, komt er een verhuizing aan of is er een andere spannende of drukke periode? Dan is het verstandig om nog even te wachten. 

Leuke tip: wil je je kindje extra aanmoedigen om lekker te gaan slapen zonder speen? Gebruik dan onze sticker beloningskaart. Voor elke nacht slapen zonder speen een sticker! Je download de gratis beloningskaart hier!

Waarom is stoppen met de speen tussendoor zo lastig?

Vanaf ongeveer 6 maanden wordt de afhankelijkheid van een speentje veel groter en wordt het steeds moeilijker om te stoppen met de speen. Wil je toch graag stoppen met de speen? Wacht dan tot je kindje wat groter is, zodat je goed kunt uitleggen dat de speen weggaat. Wees hier duidelijk over en beloon je kindje met een welverdiend cadeautje! 

Kunnen we je helpen?

Is het stoppen met de speen lastig voor je kleintje? Lukt lekker slapen niet (meer) en heb je hulp nodig? Plan dan hier een kennismakingsgesprek van 15 minuten (kosteloos), dan bespreken we de mogelijkheden om jouw gezin weer lekker aan het slapen te krijgen! Dat doen we met liefde én resultaat!