Slaap en een ziek kindje

Goede slaapgewoontes; wij zijn er groot voorstander van. Duidelijk en consequent. Dat zorgt er immers voor dat slapen voorspelbaarder en daarmee makkelijker wordt. Iedereen slaapt op z’n eigen plekje, een vast ritme, een fijn bedritueel, een – redelijk – vaste reactie op eventuele onrust: allemaal voorbeelden van goede slaapgewoontes die ervoor zorgen dat je kindje optimaal kan slapen. Maar de herfst is begonnen en daarmee ook het seizoen waarin veel kindjes ziek worden. Een veel gestelde vraag is dan ook: hoe ga je om met de goede slaapgewoontes wanneer je kindje ziek is?

Belangrijk is om eerst op te merken dat een kindje dat – voordat het ziek werd –  prima sliep en goed uitgerust was, vaak sneller herstelt van ziekte. Dat is dus nóg een reden om het slaapgedrag van je kindje aan te willen pakken 😉

Rust en veel slaap, je kindje heeft het nodig als hij ziek is

Tijdens het ziek zijn wil je vooral focussen op zoveel mogelijk rust en zoveel mogelijk slaap: dat is immers goed voor het herstel. Dus já: je mag nu vrijwel alle goede slaapgewoontes tijdelijk overboord gooien! Hoofddoel is zorgen voor een kindje dat zich zo comfortabel mogelijk voelt en daarbij zoveel mogelijk slaapt en rust. Dat kan betekenen: bij je kindje blijven terwijl het in slaap probeert te vallen, tijdelijk bij je kindje op de kamer slapen, je kind bij je in bed nemen, etc. Uiteraard alleen als het nodig is om je kindje aan het slapen te krijgen. Als het lukt om je kindje in het eigen bed te houden is dat natuurlijk fijn maar heeft hij/zij meer nabijheid nodig? Dan geef je dat. Blijf wel op veiligheid letten, zeker wanneer het een baby betreft.

Weer beter? Pak oude slaapgewoontes weer op!

En is je kindje weer helemaal beter? Spring dan direct weer terug naar de oude slaapgewoontes. Oudere kindjes kunnen vaak heel goed begrijpen dat ze tijdelijk andere slaap’regels’ hebben omdat ze ziek zijn, maar voor jongere kindjes is het lastiger dit verband te leggen. Laat het ze daarom zien, door middel van heel consequent gedrag. Dat consequent gedrag is hierbij key, wees zo duidelijk mogelijk – op een liefdevolle manier – zodat je kindje leert dat jullie vanaf nu weer terug zijn bij de oude slaapgewoontes. Het zal even moeite kosten maar alles zal gauw weer terug op z’n plek vallen!